Живот
5. May 2017 - 11:20

Ужасна судбина од возот на смртта: Како настана позната песна „Ѓурѓевдан“

На патот кон затворот, затворениците во вагоните без храна и вода почнале да паѓаат во криза поради стравот и неизвесноста. Во општниот хаос некој од нив запеал...

Прославената песна "Ѓурѓевдан“ настанала во „Возот на смртта„, кој патувал од Сараево до Јасеновац, открива професорот Жарко Видовиќ, историчар на уметноста од Сараево, кој бил во озлогласениот концентрационен логор во 1942 година.

Во општиот хаос, еден од нив, за кого се тврди дека бил член на сараевска „Слога“, во сопствениот грч и немоќ, од гордост и пркос, првпат ја запеал: „Proljeće na moje rame slijeće, đurđevak zeleni, svima osim meni -- Đurđevdan je!".