Балкан
10. April 2019 - 8:17

Турција негира дека поморот на делфини е поврзан со воени вежби

Турската армија ги негираше обвиненијата на грчкиот институт за заштита на морската средина дека поморските вежби кои неодамна ги спроведе се причина за масовен помор на делфини.

Како што јави Танјуг, турската армија на својот профил на Твитер наводно објавила видео снимка и фотографии од делфини за кои наведува дека се гледа како делфините „весело ги следат“ бродовите за време на вежбите.

Грчкиот институт „Архипелагос“ во понеделникот соопшти дека на бреговите на Егејското Море, од крајот на февруари, биле пронајдени 15 мртви делфини. Институтот не можеше да докаже дека поморот на делфините е поврзан со вежбите на турската армија, но нагласи дека до порастот на бројот на настрадани делфини дошло во периодот од 27 февруари до 8 март, кога биле спроведени вежбите.