Живот
30. November 2018 - 12:51

Три камчиња од Месечината продадени за 855 милиони долари

Три камчиња од Месечината, за кои се тврди дека ги донеле руските астронаути од вселенската мисија Луна-16 во 1970 година, беа продадени вчера на аукција на Сотби’с во Њујорк, за 855.000 долари.

Ова се единствените месечеви камења кои се официјално во приватна сопственост. На наддавањето ги понуди човекот кој ги купил 1993 година, пред точно 25 години. Колекционерот тогаш за нив платил речиси двојно помалку – 442.500 долари. Неговото име и натаму не се соопштува.

Прва сопственичка на ретките камчиња била Нина Ивановна, сопруга на тогашниот директор на Советската вселенска програма, Сергеј Корољев.

И новиот сопственик, како што тоа денес е вообичаено, претпочита јавноста да не го знае неговото име.

Проценките пред наддавањето говореа дека трите камчиња со размер – еден до два милиметра, можат да достигнат вкупна цена од милион долари.