Свет
14. December 2019 - 22:01

Теленор го отфрли Хуавеј и го избра Ериксон за 5Г

Најголемиот норвешки оператор за безжична телефонија, „Теленор“, ја избра шведската фирма „Ериксон“ за испорака на дел од опремата на својата нова брза 5Г мрежа, со што стави крај на десетгодишната соработка со кинескиот технолошки гигант „Хуавеј“.

Компанијата вчера објави дека постепено ќе ја отстранува опремата Хуавеја додека ја надградува радиоопремата за следната генерација на мобилна мрежа.

„Теленор“ изврши обемна проценка на безбедноста при изборот на партнер, имајќи ги предвид факторите како што се технички квалитет, комерцијални услови и способноста за иновација и модернизација, информираше извршниот директор на „Теленор Груп“ Сигве Бреке.

– Врз основа на сеопфатна проценка, решивме да воведеме нов партнер за оваа важна технолошка промена во Норвешка, рече Бреке.

„Теленор“ соопшти дека ќе продолжи да ја користи опремата од кинеска компанија за време на транзицијата во нова мрежа во следните четири до пет години.

Теленор претходно ја избра финската компанија „Нокиа“ и шведската „Ериксон“ за изградба на „јадрото“ на 5Г мрежата.

Теленор има мобилни мрежи во нордиските и други европски земји и Азија.