Свет
27. October 2017 - 21:09

Тајани: Никој во ЕУ нема да ја признае независноста на Каталонија

Никој во ЕУ нема да ја признае независноста на шпанската автономна област, која денеска е прогласена од каталонскиот парламент, изјави претседателот на Европскиот парламент, Антонио Тајани.

Тој истакна дека декларацијата за независност е спротивна на владеењето на законот, шпанскиот Устав и автономниот статус на Каталонија, кои се дел од правниот поредок на ЕУ.