Свет
9. March 2016 - 9:02

СЗО: Пренесувањето на вирусот зика по сексуален контакт е пораспространето отколку што се проценувало

Пренесувањето на зика вирусот по сексуален пат е пораспространето отколку што порано се верувало, соопшти Светската здравствена организација повекувајќи се на извештаи од повеќе држави.

По состанокот на Одборот за итни ситуации, СЗО наведува дека има се повеќе податоци за зголемен број на вродени маани предизвикани од вирусот зика.

Тој вирус воглавно се пренесува по убод на комарци.

Генералниот директор на СЗО, Маргарен Чан вели дека извештаите и истрагите од повеќе држави укажуваат дека пренесувањето на тој вирус по сексуален пат е пораспространето отколку што претходно се претпоставувало.

Таа рече дека девет држави пријавиле поголем број случаи на Гиен-Бареов синдром, ретка болест која може да предизвика привремена парализа и смрт, не само меѓу жени туку и меѓу деца, тинејџери и постари луѓе.

– Сето тоа е вознемирувачко, изјави Чен.

СЗО им препорача на бремени жени да избегнуваат патување во држави каде е прогласена епидемија на зика и ако нивните партнери патуваат во такви држави, да се преземат мерки за безбеден сексуален однос.

Иако нема конечни докази дека зика предизвикува вродени маани и невролошки проблеми, Чан вели дека официјалните здравствени лица не треба да чекаат конечни научни потврди пред да дадат препораки.