Бизнис
9. October 2019 - 16:37

Субвенционирање на клима уреди во 4 градови - предност ќе имаат семејства во социјален ризик

10 илјади семејства од Скопје, Кичево, Битола и Тетово ќе добијат по 1000 евра за инвертер клими.Предност ќе имаат семејствата кои месечно имаат примања до 500 евра, велат од Владата. Граѓаните кои ќе земат субвенвии, старите грејни тела ќе треба да ги остранат на отпад.

Министерот за животна средина тврди дека во најголем процент загадувањето доаѓа од домаќинствата.

Од опозицијата реагираат дека мерката на владата бла дискриминирачка, бидејќи опфаќала само 4 градови.

Вааква мерка во изминатите години имало во Данска, Велика Британија и Германија, а  е актива во Полска, Бугарија и Словачка.