Македонија
31. March 2020 - 16:23

Шведска започнува национална програма за тестирање за Ковид-19

Шведска започнува национална програма со која се предвидува поголем број тестирања за новиот коронавирус, соопшти шведската Влада.

Првично програмата ќе ги опфати здравствените работници и лица кои се на клучни функции.

– Владата денеска им даде инструкции на државните здравствени власти веднаш да изработат национална стратегија за зголемување на бројот на спроведени тестови за Ковид-19. Целта е тестирањата да опфатат и други приоритетни групи, изјави на прес-конференција вицепремиерката Исабела Ловин.

Шведска, која има околу 10 милиони население, досега ги подложи на тестирање за коронавирус околу 36.000 лица, главно кои имале потреба од медицинска помош.

Шведската Влада, исто така, соопшти дека ќе забрани секакви посети во домовите за стари лица.