Свет
2. јуни 2016 - 15:42

Штрајкувачи оставија без струја 120.000 домаќинства во Франција

Штрајкувачи во Франција предизвикаа прекин на снабдувањето со електрична енергија на 120.000 домаќинства во реоните на Сант Назер, Донк и Герланд во западниот дел на Франција, јави дописникот на МИА од Париз.

Прекинот со снабдувањето е во рамките на штрајкот во кој се вклучени и вработените во нуклеарните електрични централи, но никој не најавуваше ваква акција со оглед дека тие предвидуваа прекин на струјата само за претпријатијата, а не и за домаќинствата.

Според мрежата за снабдување со електрична енергија РТЕ, група штрајкувачи „окупирале“ високонапоснка трафостаница во Сант Мало Герсак, од каде ја прекинале струјата.

Тие ја напуштија трафостаницата и снабдувањето со електрична енергија започна да се воспоставува.

Во Сант Назер беше евакуиран супермаркет поради безбедносни мерки, откако дојде до прекин на електричната енергија, исто како и на еден од бродовите во изградба на бродоградилиштето во овој град.

На неколку крстосници дојде и до мали сообраќајки по прекинот на снабдуањето на семафорите со електрична енергија.

Во парискиот регион има проблем со снабдувањето со електрична енергија на 24 000 домаќинства, но причина за тоа се полавите.