Свет
30. January 2021 - 14:47

Шпанија и Португалија привремено обновуваат гранични контроли поради Ковид-19

 Шпанија и Португалија одлучија привремено да ги обноват граничните контроли со цел да ја контролираат пандемијата на коронавирусот, соопшти шпанското Министерство за внатрешни работи.

„Шпанија и Португалија се согласија привремено да ја вратат контролата врз внатрешната копнена граница меѓу двете земји“, се вели во соопштението.

Мерката ќе биде во сила од 31 јануари до 10 февруари, со цел „спротивставување на здравствената криза поради коронавирусот“, соопшти шпанското министерство.

на територија на Шпанија ќе се дозволи влез на луѓе од државата и нивни семејства, носители на дозволи за долгорочен престој, студенти кои студираат во земјата, жители на други земји на ЕУ кои патуваат до местото каде што живеат. Покрај тоа, ќе бидат примени транспортни работници, медицински лица, дипломати и некои други категории лица.

Вкупно, повеќе од 2,7 милиони случаи на заразени се пријавени во Шпанија, со околу 58.300 жртви. Околу 698.000 луѓе се заразени, а 11.900 починале во Португалија. Неодамна, се забележува зголемување на ширењето на инфекцијата во двете држави.