Свет
3. February 2018 - 9:20

САД ги проширува нуклеарните капацитети во нова доктрина

- Администрацијата на американскиот претседател Доналд Трамп соопшти дека ќе ја продолжи политиката на нуклеарно оружје на својот претходник Барак Обама, но ќе заземе поагресивен став спрема Русија.

Во документот што го објави се наведува дека Русија мора да се убеди дека ќе биде соочена со „неприфатлива цена“ доколку се закани дури и со ограничен нуклеарен напад во Европа.

- Загрижени поради зголемувањето на тактичкото нуклеарно наоружување, САД ќе ги прошират своите капацитети, се наведува во новата нуклеарна доктрина.

Фокусирањето на Русија е во согласност со промената на приоритетите на Пентагон кои се движат од борба против исламистичките екстремисти на „поголемо натпреварување во моќта“ со Москва и Пентагон.

- Нашата стратегија ќе овозможи Русија да сфати дека каква било употреба на нуклеарно оружје е неприфатлива, се наведува во документот.