Македонија
18. January 2020 - 14:49

Роберт Вељановски: Македонскиот јазик никогаш не може да биде втор јазик во Република Македонија

СДСМ продолжува со својот дилетантски, штетен и понижувачки однос кон националните интереси, кршејќи ги процедурите и игнорирајќи го крикот на стручната јавност во однос на предложениот Закон за употребата на македонскиот јазик.

Скандалозна е формулацијата во член 4, алинеја 11 од предложениот Закон за употреба на македонскиот јазик во која СДСМ македонскиот јазик го третира како втор јазик, во и надвор од Република Македонија“. Македонскиот јазик никогаш не може да биде ниту странски, ниту втор јазик во Република Македонија.

Членот 7 од истиот закон е неуставен и навредлив. Тој гласи: „На јавните настани што се организираат во Република Македонија, а се финансирани од буџетот, задолжително се употребува И Македонскиот јазик“.

Согласно Уставот, ДРУГ јазик може да се употребува ПОКРАЈ македонскиот на сите јавни настани, а не македонскиот да биде придружен јазик на некој друг јазик. Ова е уште еден показател дека за СДСМ, Македонскиот јазик е втор јазик во Република Македонија.

Ова се само мал дел од најсериозните забелешки за ова избрзано и омаловажувачко законско решение на СДСМ. Бараме владата на Заев и Спасовски да не ја става политиката над науката и да ги слушне жестоките реакции и критики на 90% од македонската стручна јавност за ова несреќно законско решение.

Инсистираме на тоа дека овој закон не смее да се носи на шверцерски начин и со импровизации, туку во редовна постапка, со прифаќање на сите забелешки на експертската јавност и задолжително во редовна процедура низ три читања.

СДСМ мора да прифати дека македонскиот јазик не е ниту втор јазик, ниту странски јазик во Република Македонија. СДСМ мора да престане да ја злоупотребува техничката влада за тесно-партиски интереси и истата мора да почне да работи на обезбедување демократски амбиент пред изборите на 12-ти април.

ВМРО-ДПМНЕ ќе се спротивстави со сите законски и демократски средства на ваквиот штетен и омаловажувачки однос на СДСМ кон Македонскиот јазик и ќе работи на негово итно и темелно подобрување.

Почитувани, обновата доаѓа, промените доаѓаат, а со нив и одговорноста за сите кои го прекршиле законот и нанеле штета на македонските национални интереси. Заев и СДСМ се виновни за поразите, измамите и криминалите. На 12 април следува одговорност. Заев никогаш повеќе!!!

Прес-конференција на Роберт Вељановски од ВМРО-ДПМНЕ