Балкан
3. January 2017 - 12:20

Птичји грип Х5Н8 откриен кај див лебед во североисточна Грција

Ветеринарните служби на Грција се во зголемен степен на тревога за да се спречи преносот на вирусот Х5Н6 на птичјиот грип од диви птици на живина, откако тој бил откриен кај лебед во делтата на реката Марица во североисточниот дел на Грција.

Испитувањето на немиот лебед пронајден на 14 декември во близина на делтата на реката Марица покажало дека птицата починала од птичјиот грип Х5Н8, стои во извештајот на Светската организација за здравје на животните.

Во соопштението за печат објавено вчера, префектурата Атика ги потсети атињаните дека е нелегално да се држи живина во незатворени простории или на отворено.

- Живината мора да се чува во затворени простори, со капак на сите отвори за да се спречи секаков контакт со диви птици, се вели во соопштението.