Свет
22. January 2021 - 9:29

Пратеници во чешкиот парламент се степале затоа што некои од нив не носеле маски

Во парламентот во Чешка пратеници се појавиле на седница без маски, па започнале тепачка.

Чешкиот парламент расправал за поддршката на вонредните мерки поради пандемијата коронавирус, а независните пратеници Лубомори Волни и Марјан Бојко дошле на седницата без маски.

Откако зборуваше Бојко, а претседавачот со седницата Томаш Ханзел му рече на пратеникот дека треба да се срами и побара да стави маска на лицето, збор доби Волни.

За време на неговиот говор, независниот пратеник ја нарече партијата на Ханзел „корумпирана партија“, а претседавачот, откако еднаш го предупреди, му го исклучи микрофонот на пратеникот поради навредлив говор.

По ова, Волни тргна кон местото на претседавачот со намера да се обрати преку неговиот микрофон, а потегот се претвори прво во турканица, а потоа и во отворена физичка пресметка на Волни со други пратеници.