Loading Video...
Свет
9. April 2020 - 12:14

Половина милијарда луѓе би можеле да се најдат на работ на егзистенцијата како последица од корона вирусот

Половина милијарда луѓе би можеле да се најдат на работ на егзистенцијата како последица од корона вирусот, покажува најновата студија на Обединети нации. Според податоците,  сиромаштијата во светот ќе се зголеми за прв пат во последните 30 години. Само во Кина околу 25 милиони луѓе ќе бидат на работ на егзистенцијата. А во САД каде има над 400 000 заразени и околу 15 000 починати, милиони Американци гладуваат. Секојдневно во оваа држава се  отпшутаат се поголем број работници. Најмногу жени, помлади лица, па дури и здравствените работници. Исто така се повеќе модни брендови, ги откажуваат своите нарачки ширум светот.

Сепак корона вирусот пополека ја одминува Еврова. Земјите како Гермнаија, данска, Австрија почна да ги ублажуваат мерките. На нив по Велигден ќе им се приклучи и Италија.

Спред последните информации во светото има над милион и 4000 илјади заразени лица, од нив починале околу 89 000 илјади, а се излечиле околу 333 000 луѓе.