Свет
10. December 2017 - 20:21

Политичкиот застој во Германија - ризик за Европа

Изминатава  2017  година се покажа како невообичаена за Германија, која за разлика од многу европски земји, успешно го следеше консензусот како политички курс кој гарантираше политичка стабилност и економски просперитет на земјата.
 
Победата на Ангела Меркел на изборите во септември, каде што го освои нејзиниот четврти мандат за позиција на канцелар, во прв ред е добредојдена како знак за континуитет и доказ дека популизмот што ги создаде другите во Европа ги заобиколи најголемите и најважните европски сили.
 
Капчан истакнува дека Германија во ерата на Меркел постојано беше влијателна врз најважните прашања - од Русија, бегалци до криза во еврозоната.
 
"Тоа беше" европско сидро "во минатото најмалку десет години, не само затоа што Германија е највлијателниот играч во Европа, туку затоа што успеа да доминира во европскиот простор како ниеден политичар досега. 
 
Германија стана незаменлива европска држава, а одлуките на канцеларката беа клучни за развојот на целата Европска унија, додава Капчан.
 
Сепак, Стивен Сијбо, аналитичар во Институтот за современ германски, вели дека ситуацијата значително се променила по неодамнешните општи избори во Германија. Без оглед на победата на канцеларката Меркел, вознемирувачки е што нејзиниот конзервативен блок овој пат освои само 33 отсто од гласовите - најмал процент од 1945 до денес.
 
 
"Неонацистите се зајакнаа, исто колку  и Левицата, кои беа под влијание на Русија, која исто така ја заузда нејзината политичка база", вели Сејбо.
 
Според него, главната причина за падот на популарноста на Меркел и нејзината влада е одлуката на канцеларката да "го прифати ризикот да се приклучи на еден милион муслимани, во земја што едвај ги асимилира дури и турското население и сé уште не ја интегрира поранешната Источна Германија", продолжува Сејбо.
 
 
"Ова не само што го негуваше општиот песимизам", вели Сејбо, тукуе  и бунт против мултикултурализмот, како и вознемирените повици за одбрана на германските национални интереси - табу тема од 1945 година "
 
 
Германската канцеларка формираше успешни коалиции до денешен ден. Овој пат, првиот обид на Меркел да го обедини својот блок со две многу помали партии, не успеа. На адресата на претседателот Франк-Валтер Штајнмаер - Мартин Шулц, лидер на социјалдемократите, тој ги прифати преговорите, но само под условите на неговата партија, што значи на сметка на конзервативниот блок.
 
Капчан и Сејбо се согласуваат дека ако Ангела Меркел слабее, целиот европски проект, како и силата на трансатлантските односи би можеле да се доведат до прашање.