Македонија
29. March 2023 - 16:17

Пендаровски: Апелирам да не се става европско знаменце на предлог законот за игри на среќа

Претседателот Стево Пендаровски упати апел на законското решение за игрите на среќа да не се става европско знаменце туку да се поведе сеопфатна и стручна дебата со цел да се дојде до балансирано решение во интерес и на вработените и на граѓаните. Австрискиот претседател Александер Ван дер Белен изрази уверување дека македонскиот парламент ќе донесе сериозно решение.

На заедничката прес-конференција на двајцата претседатели австриски новинар упати прашање до Ван дер Белен поврзано со предложеното законско решение за индустријата на игри на среќа и за „автоматите за игри на среќа“ во Македонија имајќи предвид дека во неа со капитал се влезени австриски компании. 

„Легитимно е да се размислува за заштитни мерки за граѓаните, станува збор за мошне чувствителна област, но за ова прашање не разговаравме со претседателот Пендаровски. Сепак, верувам дека дека парламентот со сета сериозност ќе му пристапи на ова прашање“, рече Ван дер Белен.

Претседателот Пендаровски се вклучи во одговарање на поставеното прашање:

„Имам барање за средба од луѓе од здружението за игри на среќа и тоа ќе го сторам. Јас не сум експерт за таа област и е потребна стручна дебата. Затоа апелирам, тој предлог закон да не оди со европско знаменце туку да се соочат сите аргументи низ стручна дебата и да се дојде до вистинско и балансирано решение бидејќи имаме доста голем број на вработени во таа индустрија, но секако дека треба да се има предвид и интересот на граѓаните. И да нагласам, таквата дебата не треба да трае само три дена“, рече Пендаровски.