Свет
6. March 2017 - 23:48

Пекинг воведува електрични такси возила

Пекинг е еден од најзагадените градови во светот, па затоа градските власти најавија дека ќе ги отстранат такси возилата со мотори со внатрешно согорување од улиците и ќе ги заменат со електрични возила.

Во кинескиот главен град моментно има 70.000 таксија. Само за споредба, Њујорк има 13.000.

Замената на сите 70.000 возила со електрични, би чинела околу 1,2 милијарди евра.