Балкан
1. August 2021 - 12:07

Пејаковиќ: Банкарскиот сектор во Црна Гора е многу ликвиден, и покрај предизвиците

Црногорскиот банкарски сектор е ликвиден со една милијарда евра ликвидни средства и коефициент на солвентност од 19, што е речиси двојно повеќе од процентот на законското барање дефинирано на десет проценти, а со тоа е подготвен да поддржи квалитетни проекти.

Учеството на нефункционалните заеми во вкупниот износ е околу 5,45 проценти на ниво на системот, што не е загрижувачко, наведува генералниот секретар на Здружението на банките на Црна Гора, Братислав Пејаковиќ, во интервју за подгоричка Побједа.

Процесот на тужби за лоши заеми е неразумно долг, така што може да потрае половина година за да се тужи, додека судските постапки во просек траат дополнителни 30 месеци.

Пејаковиќ најави дека, во соработка со Централната банка (ЦБЦГ), Министерствата за правда и економски развој, УБЦГ во наредниот период ќе работи на оптимизирање на деловната рамка, односно на идентификуваните судири на одредени членови од законот што ја третираат истата материја.

– Проблемот со бавните тужби мора да се реши во процесот на влез во ЕУ. Тоа директно влијае на нивото на интерес за пласмани, за кои сите сакаме да бидеме пониски, смета Пејаковиќ.