Здравје
18. April 2016 - 15:50

Паника во Америка: Лукот увезен од Кина отровен и избелуван

Минатата година, САД увезле 70 милиони килограми лук од Кина.

Многумина мислеле дека тоа е лук што е одгледуван во нивната земја, а всушност бил увезен од Кина.

Исто така бил и сертифициран како „органски“ што се утврдило дека воопшто не е.

А зошто луѓето треба да се чуваат од кинескиот лук?

Затоа што кинескиот лук се избелува!

Тој се шприца со хемикалии за да се запре неговото ртење, да стане побел и да се уништат инсектите.

Исто така лукот се одгледува во нетретирани отпадни води и со ефективен метил бромид кој служи како фунгицид.

Овој лук е толку прскан со метил бромид кој е многу отровна хемикалија и ги уништува инсектите.

Тој може да предизвика серозни здравствени проблеми. Може да предизвика оштетување на дишните патишта и средниот нервен систем, а може да предизвика и смрт.

Останатите опасни состојки во кинескиот лук се олово и сулфати.

Алицинот, еден од најздравите состојки во лукот, низ тие процеси значително се смалува, а кога лукот предолго стои во складиште, тој не скапува зошто е премногу обработен со хемиски средства.

Еве како да ја забележите разликата меѓу домашниот лук и увозниот од Кина:

-домашниот лук има корен оставен на дното

-домашниот лук е потежок од увозниот (на ист волумен)

-домашниот лук има полн вкус наспроти кинескиот.

Погледнете го видеото за опасноста од лукот третиран со хемикалии: