Живот
25. January 2017 - 23:56

Овие земји ги имаат најмоќните пасоши

Сајтот „Портал Индекс“ ја објави листата на најмоќни пасоши, рангирани врз основа на бројот на земјите, каде нивните граѓани може да патуваат без визи. 

Глобалната финансиска советодавна фирма Артон Капитал состави податоци за 193 земји и шест територии, за да ја изработи листата за 2016 година. Покрај секоја држава е наведено во колку земји нејзиното население може да патува без визи. 

Листа од 15 земји со најмоќни пасоши:

15. САД - 155 земји

14. Норвешка - 155 земји

13. Белгија - 155 земји

12. Холандија - 155 земји

11. Италија - 155 земји

10. Данска - 155 земји

9. Сингапур- 155 земји

8. Обединетото Кралство - 156 земји

7. Јужна Кореја - 156 земји

6. Шпанија - 156 земји

5. Швајцарија - 156 земји

4. Франција - 156 земји

3. Финска - 156 земји

2. Шведска - 157 земји

1. Германија - 158 земји.