Живот
21. March 2017 - 17:11

Овие работи никако не смеете да ги правите после јадење

 
Нема ништо поубаво од тоа да се дремне после обилен ручек или вечера. Но, докторите велат дека тоа е најголемата грешка која можете да ја направите. Во лежечка позиција додатно се покачува притисокот на дијафрагмата.
 
Затоа доколку после обилен ручек си направиме кафе, а кафето е најголемиот крадец на витаминот Ц, значи дела за да пиеме кафе би требало да почекаме барем час или два.
 
Стручњаците велат „Не“ и за овошје после ручек, затоа што шеќерите го продлжуваат времето потребно храната да дојде до цревата. Се смета дека „скапува“ во организмот кога ќе се изеде по јадењето.
 
И уште една работа, избегнувајте туширање. Почекајте барем 20 минути после оброкот, па потоа туширајте се, за крвотокот да помине покрај желудникот, а не обратно- кон стапалата.