Македонија
23. November 2017 - 14:17

Оставил лист со заканувачка содржина и пеш тргнал кон судовите додека се чекаа пресудите за „Диво Насеље“

Сектор за внатрешни работи Скопје поднесе кривична пријава против Е.И.(57) од Скопје, поради постоење основано сомнение дека е сторител на кривично дело “загрозување на сигурноста“ предвидено и казниво по чл.144 од КЗ на РМ.
 
Имено, на 2. овој месец пријавениот отишол во адвокатска канцеларија лоцирана на улица “Битпазарска“ и на вработена во канцеларијата и оставил лист со испишана заканувачка содржина и пеш се упатил кон објектите на Апелационен и Врховен суд на Република Македонија, каде се изрекувале пресуди на обвинети во судски процес.
 
Откако истиот пристигнал пред Врховен суд, полициските службеници забележале дека истиот околу појасот има залепено прачки кои наликувале на импровизирана експлозивна направа, кои всушност биле петарди.
 
Инаку, на 2. ноември Основниот суд Скопје 1 изрече седум доживотни затворски казни за обвинетите од Диво Насеље, на 13 обвинети им изрече единствена затворска казна во траење од 40 години, шестмина се осудени на затвор од 20 години, еден обвинет доби 18 години затвор, двајца затвор од 14 години, двајца 13 години, а четворица поради немање докази се ослободени од обвиненијата.
 
На шеснаесет обвинети судот им изрече и казна протерување странец засекогаш од територијата на Република Македонија.