Македонија
28. July 2021 - 19:22

Одбраната на Камчев обвинува дека неговиот живот е во ризик

Правниот тим на Јордан Камчев попладнево информираше дека е алармантна неговата здравствена состојба.

- Јордан Камчев постојано има сериозна, силна главоболка , но во КПУ Затвор Скопје нема дежурен доктор за да го прегледа притвореникот. Се праќа медицинска сестра или медицински брат за проверка на состојбата. Предложено му е да биде однесен на Клиниката за Кардиологија, но тој одбил бидејќи од претходното искуство кога е пренесуван смета дека е само дополнително малтретирање за него во состојбата во која што се наоѓа бидејќи и таму секако не ја добива соодветната терапија со која би се подобрила неговата состојба. Од затворскиот „медицински тим“ оваа негова состојба во КПУ Затвор Скопје ја третираат со сол и газирана вода.  И тоа е ризик директно по животот на Камчев. - велат во дописот од неговата одбрана.

Апелираме на сериозна разумност кај Обвинителството и судиите и нивна рационалност при донесувањето на одлуките.Сметаме дека целта на мерката ефективен притвор која се применува не е директно да се загрозува здравјето и животот на еден човек. - пишуваат неговите адвокати.

Ново на Сител