Македонија
6. May 2016 - 10:31

Нови простории за НВО секторот во oпштина Новаци

Општина Новаци и Центарот за развој на пелагонискиот плански регион промовираа новоопремен младински културен центар во општината.

Градоначалникот на општина Новаци, Лазар Котевски информира дека уредувањето на новото НВО-катче го овозможи Агенцијата за финансиска подршка на земјоделството и руралниот развој која вложи 2,5 милиони денари, а во вкупната инвестиција, општина Новаци учествуваше со 18 проценти.  

- Порано оваа зграда беше целосно руинирана, сега доби комлетно нов лик. Центарот ќе може да го користат сите заинтересирани граѓани, невладините организации и други здруженија. Долниот кат од оваа установа се деловни простории кои што општина Новаци планира да ги издава под закуп. Младинскиот центар е опремен со најразличен канцелариски инвентар и се она што е потребно за во иднина  непречено да функционира  и да се реализираат најразлични активности, настани, проекти, кои што пак ќе придонесат за унапредувањето на социјалниот  и културниот живот во општина Новаци, истакна Котевски.

Со уредувањето на младинскиот културен центар, посочи Емилиа Ѓероска, раководител на ЦРППР-Битола, се обезбедуваат услови за реализација на настани од различен вид, културни, едукативни, забавни настани и собири. 

- Младинскиот културен центар ќе претставува катче за социјализација и креативно дружење на младите, но истиот ќе биде погоден и за различни настани наменети за сите возрасни групи на граѓани од општина Новаци. Со опремувањето на младинскиот културен центар се обезбедуваат услови за активирање на младите во различни активности, настани и проекти кои ќе придонесат за унапредување на социјалниот и културниот живот во општина Новаци, рече Ѓероска.

Младинскиот културен центар во Новаци е еден од 10-те проекти кои минатата година беа одобрени од Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, преку Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој во Република Македонија, а чиј апликант е ЦРППР. Вкупната вредност на сите 10 проекти изнесува 1 милион евра.