Балкан
2. јуни 2020 - 21:00

Нови и построги мерки на плажите во Грција

Нов сет мерки усвоија денеска грчките власти, поради коронавирусот, кои носат и нови забрани пред претстојната сезона. Според најновите одредби, не само што е ограничен бројот на луѓе кои истовремено можат да престојуваат на одредена локација, туку е регулирано и минималното растојание меѓу лежалките и чадорите за сонце.

Од денес дозволено е на површина од илјада метри квадратни да има максимално 40 луѓе, со тоа што чадорите мора да бидат на растојание од четири метри. Но, тука не е крајот на грчките „математички пресметки“ – чадорите покрај тоа треба да бидат поставени да исполнат минимум еден метар дистанца од сенката.

Под чадорот за сонце дозволено е да бидат поставени само две лежалки на растојание од 1,5 метри, а тоа правило нема да важи за семејствата со мали деца.

Усвоена е забрана за сите тимски спортови кои подразбираат близок контакт, како и низа на мерки за сите ресторани во кои уживавте во изминатите години. Забрането е организирањето на журки и подолгото задржување во угостителските објекти. Минималното растојание мора да биде 1,5 метри, а сите вработени мора да носат заштитни маски.

Компаниите кои нема да ги почитуваат овие мерки или пак дел од нив, во зависност од проценката колку голем ризик претставувале по јавното здравје, ќе бидат казнувани со парични казни во износ од 5 до 25 илјади евра, како и забрана за работа во период од 15 до 20 дена.