Свет
7. July 2022 - 8:39

НАСА: Околу 22 отсто од украинското обработливо земјиште е под окупација на руските сили

НАСА објави дека руските сили имаат окупирано околу 22 проценти од украинската обработлива земјиште.

Од руската инвазија врз Украина, НАСА се фокусираше на влијанието на војната врз глобалниот систем за храна.

Според НАСА, на  украинските полиња, каде што се сеат 28 отсто од зимските и 18 проценти од пролетните култури се под руска окупација.