Македонија
11. March 2016 - 12:21

Награди за најдобра фотографија на Струмичкиот карневал

Маја Златевска, фоторепортер од Скопје, и Ѓорги Кончалиев, фотограф од Струмица, се добитници на наградата за најдобра фотографија со тема „Струмички карневал“, кои синоќа беа доделени во Струмица.

На конкурсот што го распишува Здружението на граѓани „Евро-визија“ и Организацискиот одбор на Струмичкиот карневал пристигнале 150 фотографии од петнаесет автори.

- И годинава сме задоволни од квалитетот на пристигнатите фотографии. Беа на високо ниво. Охрабрува и фактот што повеќето беа од фотографи професионалци, што е едната категорија на конкурсот. Другата е за фотографи аматери, истакна Ристо Филчевски, организатор.

 

За наградите одлучуваше стручно жири во состав Ацо Манински, новинар, Ниче Василев, академски сликар и Митко Гогов, концептуален уметник.

Изложбата се организира традиционално во склоп на карневалските денови во Струмица, а кон крајот на март ќе биде поставена во збратимениот град Груец од Полска.