Балкан
1. October 2015 - 9:18

Над 90.890 мигранти влегле во Хрватска

Хрватското Министерство за внатрешни работи соопшти дека од средината на септември до вчера во земјата влегле над 90,890 мигранти, пренесува ХРТ.

Вчера во Хрватска преку граничните премини Товарник и Бапска влегле 3.369 мигранти, а во текот на денот тие со автобуси и возови се пренесени до границата со Унгарија.

Во привремениот прифатен центар Опатовац моментално се сместени 279 мигранти. Иако бегалскиот бран во изминатите денови се намалува, низ Хрватска во просек дневно минуваат околу пет илјади мигранти.

Ситуацијата во Опатовац е стабилна. Мигрантите по пристигнувањето во центарот вршат регистрација и сите други потребни работи, а во просек се задржуваат околу три часа, по што продолжуваат кон Унгарија.

Центарот може да прими над 4.000 мигранти, а според хрватските власти засега не се разгледува можност за градење на цврсти објекти, бидејќи бранот мигранти почнува да се намалува.