Балкан
23. August 2016 - 20:26

Музалас: Азил во Грција бараат 41.000 бегалци и мигранти

Најмалку 41.000 бегалци и мигранти, од кои најголемиот број Сиријци квалификувани за прераспределба во Европската унија, бараат азил во Грција, изјави денеска грчкиот министер за миграција Јанис Музалас.

Тој наведе дека грчките служби и Обединети нации регистрирале 54.000 бегалци и мигранти на грчка територија од јуни до крајот на јули годинава. Од нив 41.000 лица, кои пристигнале на копнениот дел од Грција, пројавиле интерес за добивање на азил или предале официјално барање, додека 2.000 луѓе се согласиле да се вратат во татковината.

Во исто време, на грчките острови од Турција пристигнале 11.000 лица.