Технологија
15. August 2015 - 11:37

Мрежата на мобилниот ви е слаба? Само напишете ги овие бројки!

Додека сте во град се е ок, но кога ќе отидете во природа, на плажа, додека патувате, мрежата на мобилниот ви е се послаба и послаба, баш кога ќе пробате да проверите Фејсбук, одма паѓаат цртичките од мрежата. Сите знаеме дека цртичките не се баш прецизни, но сепак...
 
Меѓутоа постои начин цртичките на Ајфонот да ги замените со точни нумерички вредности. Се што треба да направите е во полето за бирање на броеви да укуцате *3001#12345#* и да притиснете на копчето „CALL“.
 
Наместо цртички ќе добиете бројки, а на мобилниот ќе се отвори „field test“ мени. Потоа притиснете на дугмето за исклучување, додека не се појави лизгачот за гаснење, а потоа home копчето држете го околу шест секунди. Можете да излезете од field test менито со притискање на home копчето и бројките ќе останат.
 
Што значат бројките?
 
Бројките се искажани во негативна вредност, така што бројките блиски до нула, тогаш сигнал е поголем. Добар сигнал, еквивалентен на пет цртички е измеѓу -44 и -77, додека слаб сигнал од -102 до -120.
 
Ако бројките ви здосадат и ги посакате цртичките назад, само допрете ги бројките и ќе се променат.