Свет
4. March 2018 - 11:29

Меркел четвртипат ќе биде канцелар на Германија

Членовите на Социјалдемократската партија на Германија (СПД) гласаа за формирање на коалиција со конзервативците на германската канцеларка Ангела Меркел.

Членовите на СПД неколку денови по пошта гласа „за“ и „против“ коалиција со конзервативците на Меркел. Околу 460.000 членови на СПД гласаа, а 66 проценти од нив одобрија нова коалициска влада на Германија.

Лидерот на СПД, Мартин Шулц изјави дека партијата ќе биде дел од идната германска влада.

Тоа значи дека Меркел четвртипат ќе биде канцеларка, по 12 години минати на власт.