Македонија
7. February 2017 - 13:21

Машинско миење улици, мерка на Градот за загадувањето

Градот Скопје во насока на намалување на аерозагадувањето почна со миење на улиците. ЈП „Комунална хигиена“ - Скопје со пет автоцистерни во текот на изминатата ноќ и денеска врши машинско миење на поголемите улици и булевари во градот. 

Од Град Скопје информираат дека се мијат и улиците во скопските општини Центар, Аеродром, Гази Баба, Кисела Вода и Карпош.

Булеварите Борис Трајковски, Јане Сандански, Илинден и Партизански одреди, како и улицата Самоилава и други улици, исто така, се чистат и со четири специјални комунални возила – метлачки.

Во текот на целиот денешен ден, вкупно 215 работници вршат рачно метење и собирање на отпадоците, како и расчистување на остатоците од снегот и мразот на плоштадите „Македонија“, „Пела“ и ВМРО, се чисти Старата Чаршија, пешачките патеки и тротоарите на поголемите булевари, раскрсници и на мостовите: „Гоце Делчев“,„Око“,„Слобода“, Камениот мост, Мостот на уметноста и Мостот на револуцијата, Кејот 13-ти Ноември, како и пристапите до поголемите институции.

ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје ќе продолжи машински да ги мие улиците и во текот на ноќта.