Бизнис
17. September 2021 - 16:32

Лозарите не постигнаа договор со министерот, протести ќе договараат со незадоволните земјоделци

Нема договор меѓу Министертсвто за зеемјоделство и лозарите. На состанокот министерот им ветил дека Владата ќе направи сериозни напори да добијат плус еден денар од државата покрај веќе ветените два. Со тие пари и со тоа што ќе го платат винарниците и редовните субвенции, според Хоџа ќе се дојде до пристојна сума. Тој лично ќе го контролира целиот откуп.

Лозарите засега не најавуваат протести, велат ќе чекаат да видат дали Владата ќе обезбеди плус еден денар за килограм грозје, но се плашат дека веќе многу време е изгубено и грозјето ја губи вредноста.

Винарниците калкулираат со откупот, велат лозарите, бараат шеќени единици кои смедеревката и вранецот никако не можат да ги имаат.

Лозарите бараат во преговорите да се вклучи и прмеиерот Заев за проблемот што побрзо да се надмине.

Пред два дена министерот се договори со винарниците тие да плаќаат 10 ден за кг смедеревка и 12 за вранец, а лозарите што предале грозје за помалку пари да ја добијат разликата.