Живот
22. July 2015 - 15:21

Листа на места со најчиста вода на светот според BBC

Чистата квалитетна вода најчесто зависи од изворот, длабочината, природниот феномен, живите организми и животната средина во која спаѓа и човечкиот фактор. Погледнете ја листата според BBC

Лаги ди Фушине, Италија
Ова прекрасно езеро се наоѓа во близина на италијанско-словенечката граница. Тоа е неверојатно чисто и бистро, а иако овде водата е малку ладна за капење, голем број туристи го посетуваат ова место за да уживаат барем во возење со брод. После бродот, уживајте во пешачката тура, затоа што овде природата ќе ве воодушеви.
 
Рио да Прата, Бразил
Благодарение на високата концентрација на подземен варовник, реките кои ја опкружуваат бразилската покраина Бонито се речиси проѕирни. Рио да Прата е една од нив, па ако некогаш патот ве одведе во Бразил, секако треба да ја видите.
 
Ексума, Бахами
Секој од преку 300 острови од архипелагот Ексуме е опкружен со прекрасно, чисто, сино бахамско море. Ако сте за пливање, сурфање, возење со кајак, нуркање, сето тоа ќе го најдете овде. Бојата, јасноста и температурата се совршени, а кога ќе дојде плима, можно е и некое островче да го имате – само за себе.
 
Замами, Јапонија
Во децениите по Втората светска војна, Замами стана популарна туристичка дестинација благодарение на своите мали димензии и брилијантно чистата вода. Туристите уживаат да нуркаат измеѓу рибите и коралните гребени, а колку е силен туризмот на овој остров, зборува и податокот дека повеќе од 90% од населението се занимава со него.
 
Кох Ланта, Тајланд
Содржи некои исклучителни и прекрасни плажи, но најголемата атракција се секако морските активности, како нуркање. Шарени риби, корални гребени и скриени подводни пештери – нешто во кое секој кој го истражува подморјето ќе ужива.
 
Лефкада, Грција

На Лефкада се наоѓаат некои од најдобрите грчки плажи. Некои се покриени со чакал, некои со бел песок, но сите имаат една заедничка работа – тиркизно море во кое го гледате дното на повеќе од десет метри длабочина. Тука дефинитивно не мора да се грижите дали при скок со глава ќе се удрите во камен.

Езерото Кратер во САД

Формирано е пред 7,700 години, кога вулканот Мазама колабирал по огромна ерупција. Ова е можеби најчистата водена површина на светот, бидејќи се полни од дождовни води и снежни врнежи, нема речни извори кои се влеваат во неговите води, ниту пак е во допир со евентуални загадувачи. Бидејќи Мазама денес се наоѓа во хибернација, гасовите и течностите не влијаат на водата во езерото, како што е случај со останатите вулкански езера.Неверојатно сината боја на езерото е силен индикатор на неговата чистота.

Бајкалското Езеро во Сибир

Освен што е најдлабокото езеро во светот, исто така преставува езеро со чиста и квалитетна вода. Езерото има толкав волумен што повеќето загадувачи ги разредува длабоко во своите води.Езерото Восток на Антарктикот

По 30-годишна мисија, руските научници конечно успешно навлегоа во субглацијалното езеро старо 20 милиони години на Антарктикот. Сокриено зад мразот, езерото Восток претходно било недопрено од надворешниот свет. Токму затоа истражувачите предвидуваат дека можно е да биде единствениот, екстремно чист гигантски систем за вода на планетата. Со длабочина од 1.000 метри, ова е третото по ред најдлабоко езеро во светот.

Езерото Малави во источна Африка

Ова е второто најдлабоко езеро во Африка. Класифицирано е како светско наследство според Унеско, поради различниот ендемски рибен свет. Ова езеро е живеалиште на најмногу видови риби на светот. Поради длабочината, чистотата на водата е доста голема и токму затоа свежината на езерото е вистински предизвик за нуркачите. Сепак, во езерото постои опасност од инфекција со паразитски црв, така што посетителите кои сакаат да се капат или да нуркаат првин преземаат соодветен лекарски третман.

Синото Езеро во Нов Зеланд

Во 2011 година, Националниот Институт за води и атмосферски истражувања во Нов Зеланд ги открија најчистите води во малото Сино Езеро, дел од националниот парк Нелсон. Езерото има длабочина од 7 метри.Езерото

Хорниндалсватин во Норвешка

Ова е најчистото езеро во Европа. Длабоко е околу 514 метри, а опкружено е со прекрасни планини, глечери и фјордови. Се полни со топењето на снежните наноси и според еко-системот на езерото, нивото на чистотата на водата резултира со висок квалитет.