Живот
18. јуни 2016 - 20:09

Клима уред за сиромашни, еве како да се спасите од летната жега за ич пари

Врелото лето е се поблиску, а разладување чини скапо и поради уредите и поради цената на струјата.

Толму таму каде што е најтопло, а и луѓето се најсиромашни, Индија создаден е ефикасен и евтин систем за разладување кој може секој да го направи и користи.

Во прашање е пронајдокот наречен Еко-кулер, кој температурата во собата може да ја снижи за 10 степени.

За да го направите соберете дваесетина големи пластични шишиња чија разлика меѓу ширината на чепот и ширината на шишето е најголема.

Измерете го вашиот прозорец и земете тенка дрвена табла со ширина на прозорецот на која ќе направите дупчиња.

Избушете дупчиња со големина на капчето на шишињата.

Пресечете ги шишињата на половина и отстанете го горниот дел од капачето.

Пикнете ги шишињата во рамката, па завртете ги капачињата за да се закачи подобро секое шише.

Еве видео приказ на овој клима уред за сиромашни кој е подеднакво ефикасен како скапите уреди: