Македонија
25. May 2022 - 14:10

Ќе се купуваат тестови и терапија за мајмунски сипаници, најави Мехмедовиќ

Портпаролот на Комисијата за заразни болести, д-р Злате Мехмедовиќ на денешната прес-конференција ги соопшти заклучоците од состојбата со Ковид-19 и со мајмунските сипаници. Тој вели дека КЗБ покажала загриженост бидејќи во светот има ширење на вирусот со мајмунските сипаници и дека на состанокот бил донесен заклучок системот да се подготви за евентуални пациенти и кај нас. Во соработка со СЗО ќе се набавуваат тестови и терапија за овој тип на вирус.

Оваа состојба со мајмунските сипаници не е пропорционална со пандемијата со ковид, но со оглед дека сакаме да сме подготвени како систем, се договоривме да ја следиме состојбата и да обезбедиме се што е потребно за евентуален план за лекување на пациенти. Вирусот на мајмунски сипаници постои половина век. Сите земји имаат проблем да обезбедат квалитетен третман и дијагностицирање. Институтот за јавно здравје веќе воспостави контакт со СЗО (Светска здравствена организација) да се набават тестови и терапии. Симптомите на оваа болест се промена на кожата, меурчиња, висока температура, болки во мускулите, омалаксаност...", рече Мехмедовиќ.