Свет
3. January 2018 - 13:50

Кинезите направија уште едно чудо: Погледнете како изгледа мостот долг 55 километри кои го градеa 6 години

Поголемиот дел од работата за изградба на најдолгиот мост во светот беше завршена според планот, откако инсталираниот систем за осветлување беше тестиран, објавија кинеските власти.

Потребни биле шест години подготовки и осум години за изградба на мост со должина од 55 километри кој ги поврзува Хонг Конг, Чухаи и Макао.

Главната работа на мостот се состои од главен мост долг 22,9 километри, тунел од 6,7 километри и вештачки остров, кој се смета за најсложениот дел од целата конструкција. 

Следниот месец инженерите и конструкторите ќе ја проверат координацијата на разните мостни системи и опреми,  и ќе продолжат да го проверуваат мостот,  рече Занг Ѓинвен, директор на проектот.

- Во текот на изминатите 14 години, регионалната економија и транспортната мрежа претрпеа огромни промени, што доведе до преглед на капацитетот на мостот, рече Су Џи, помошник-директор на HZMB Authority.

Тој ја отфрли загриженоста дека сообраќајот на мостот нема да биде со доволен интензитет.

 

- Имаме голема доверба за иднината. Го имаме целокупниот алат кои на нас ни е достапен", рече Су. "Тоа е како карти за играње, можеме да ги прилагодиме нашите потези соодветно"со нив“. 

Мостот ќе го намали времето за патување помеѓу Хонг Конг и Жу од три часа за само 30 минути, што понатаму ќе ги поврзува градовите во делта на Перл.