Македонија
1. October 2016 - 10:47

Јубилејно 25. издание на фестивалот на класична музика „Интерфест-Битола 2016“

Со концерт на Ајман Мусакаџаева народен уметник на Република Казакстан, вечер во Битола ќе почне јубилејното 25. издание на Фестивалот на класична музика „Интерфест“.

Мусакаџаева е во рангот на најголемите интернационални ѕвезди на виолинската уметност кои освоиле награди на престижните конкурси за класична музика во Белград, Џенова, Токио, Хелсинки и интернационалниот конкурс „Чајковски“ во Москва, информираат од „Интерфест“.

Годинава на „Интерфест“, во Битола, концерти ќе приредат пијанистката Ритка Кинка од Србија, Бетина и Роберт Ауст од Германија, пијанистот Џузепе Ло Чичеро од Италија, уметници од Турција, Црна Гора, Австрија и од Македонија.

Фестивалот на класична музика „Интерфест“ ќе заврши на 12 октомври, а секоја година се одржува под покровителство на Министерството за култура.