Македонија
8. May 2017 - 15:53

Изложба „Цвеќе“ отворена во Струмица

Во Домот на АРМ во Струмица денеска беше отворена изложба на тема „Цвеќе“ во организација на Домот за деца и млади „Благоја Јанков Мучето“. Станува збор за изложба која првпат се организира како најава за истоимената манифестација која ќе почне овој месец.

- Секој мај нашата институција организира триделна манифестација „Цвеќе“ со ликовен конкурс, цртање на асфалт или хамер и аранжирање цвеќе. Годинава сакавме пред почетокот на новата, да ги изложиме делата од ланската година за на децата да им ја вреднуваме љубовта, вниманието и трудот кој го вложиле за овие дела, изјави Светлана Мазгалоска-Вучетиќ, раководител на Домот за деца и млади „Благој Јанков Мучето“.

Меѓу 31 цртеж на изложбата се вклучени и дела на учениците кои ги изработија на ликовниот конкурс за денот на пролетта.

„Цвеќе“ е републичка манифестација на која организаторите и годинава очекуваат голем интерес од основните училишта од цела Македонија.

Велат дека се отворени за соработка со други институции кои би сакале да ги изложат и презентираат делата направени на овие манифестации.