Свет
12. November 2019 - 17:46

Холандската Влада е против прифаќање деца и жени од Сирија

Властите во Холандија денеска соопштија дека ќе поднесат жалба на судската одлука земјата да прифати неколку десетици деца и жени, кои се придружиле на џихадистичката група Исламска држава во Сирија.

Судот во Хаг соопшти вчера дека Владата мора активно да помогне за враќање на 56 деца кои живеат во лоши услови во сириските кампови.

Холандските министерства за надворешни работи и за правда соопштија дека ќе настојуваат да се смени судската одлука, за која сметаат дека ги нема земено предвид дипломатските разгледувања.