Свет
26. September 2021 - 9:46

Гутереш со порака за Меѓународниот ден за целосно уништување на нуклеарното оружје

Речиси 14.000 нуклеарни оружја се складирани низ целиот свет. Хуманоста останува неприфатливо близу до нуклеарно уништување, напиша на Твитер генералниот секретар на ОН Антонио Гутереш.

Според ОН, денеска е Меѓународен ден за целосна елиминација на нуклеарно оружје.

– Сега е време да го тргнеме облакот од нуклеарен конфликт за добро, да го елиминираме нуклеарното оружје од нашиот свет и да започнеме нова ера на доверба и мир, истакна Гутереш.