Балкан
4. August 2016 - 20:30

Грција ќе гради џамија во Атина

Грчкиот Парламент денеска го одбри предлогот за изградба на џамија речиси во центарот на Атина, финансирана од државата, по повеќе неуспешни обиди поради несогласување на дел од јавноста и Грчката православна црква.

Владејачката партија Сириза го поддржа проектот за изградба на џамијата во вредност од 750.000 евра, додека со предлогот не се согласуваа нејзините националистички коалициски партнери Независни Грци.

Во Атина живеат повеќе десетици илјади муслимански мигранти, кои за молитва користат неофицијални простории надвор од главниот град.