Живот
10. July 2020 - 11:40

Гратче во САД со уникатна идеја за борба против корона-кризата

Печатница која се наоѓа во малиот музеј во гратчето Тенино, Вашингтон, САД, „се врати во живот“ по близу 90 години „молчење”. И сега задачата беше – печатење дрвени банкноти…

Дрвените блокови од по 25 долари го носат името на градот, се со натпис „COVID Relief“ (Ослободување од болеста на коронавирусот), обично наслоен врз слика на лилјак, и латинскиот израз „Habemus autem sub potestate“ (Го држиме под контрола). Целта е спас на финансиската состојба на гратчето.

Имено, пандемијата на коронавирусот предизвика рецесија во САД, уништувајќи го малиот бизнис и предизвикувајќи илјадници отпуштања. 3атоа, се бараат алтернативни и иновативни решенија. Во таа смисла, Тенино се наврати на својата уникатна валута, којашто 1931 година, веднаш по Големата депресија, ја зачувала економијата и животот во градот.

– Тоа беше првичната идеја: Зошто да не го направиме тоа повторно? Има смисла!, рече градоначалникот Вејн Фурние.

Тенино, гратче со помалку од 2.000 жители, се наоѓа на околу 95 километри југозападно од Сиетл. Концептот на градската валута, се состои во тоа што секој со документирана загуба на приходи поради пандемијата, има право на најмногу 300 долари помош во месецот. Парите може да се употребат во која било продавница, за која било стока, со исклучок на цигари, алкохол и лото-ливчиња.

Малото гратче така и стана познато во земјата пред 89 години, кога не дозволи да биде урнисано од Големата депресија.