Македонија
19. January 2020 - 16:59

Горан Вангелов прв до светиот крст во Берово

Беровчанецот Горан Вангелов е најсреќниот меѓу триесетината учесници, кој го фати светиот крст во водите на реката Брегалница во Берово, при денешното чествување на големиот празник Богојавление-Водици.

Беровскиот градоначалник, Звонко Пекевски му посака многу среќа и успех на Вангелов и на сите учесници им порача истата среќа да ја имаат следната година.

– Општината ја поддржува традицијата, искрени честитки за сите кои се охрабрија и покрај ладното време да влезат во водите на Брегалница, на сите беровчани им посакувам да ги следи здравје и среќа. Најбитно денеска е мотивот и вербата на овие бројни млади момци кои учествуваа во фаќањето на светиот крст, додаде Пекевски.

Вангелов очекува здравје и среќа да го следи годинава.

– Чувството е прекрасно, а здравјето е најважно за секој еден човек. Ми беше чест да учествувам за традицијата на Водици, рече Вангелов.

Среќниот фаќач на крстот од општината доби шест илјади денари како и телевизор кој го додели општествено одговорната компанија „Зегин“.

Чинот на осветување на водите го водеа свештениците од црквата во Берово.