Бизнис
9. October 2019 - 23:22

Глобален индекс на конкурентност: Главни забелешки - нема стручен кадар и независно судство

Стручен кадар нема, а судството оди на полошо. Иако земјава  е рангирана на 82 место од 141 држава во светот според извештајот на глобалниот индекс за конкурентност на светскиот економски форум со што во однос на лани има подобрување за две позиции , во одредени обласи нема поместување. Тука се независноста на судтсвото, но  како проблем кој се продлабочува е и  недостатокот  на работна сила – новиот кадар на пазарот на трудот не ги исполнува потребите на бизнис секторот.

Бизнсимените велат треба д апочне да се размислува за увоз на работници од странство.

Забелешки во извештајот има и за инфрастуктурата- квалитетото на патиштата,  иновациите задолжувањето, но добро стоиме со инфлацијата.