Свет
10. July 2020 - 14:14

Германски виролог: Мора да сметаме и на втор и на трет бран на Ковид-19

 Германскиот виролог Хендрик Штрек смета дека ќе има втор и трет бран на заразата со Ковид-19 и дека општеството мора да научи да живее со коронавирусот.

Во изјава за локална телевизија, Штрек рече дека не очекува брз развој на вакцина.

Во блиска иднина, тој не гледа продор во развојот на вакцина, и покрај фактот што огромен број на луѓе се вклучени во потрагата низ целиот свет.

Поради тоа, тој препорачува општеството да се адаптира и да научи да живее со вирусот.

– Мораме да се помириме со тоа и да сториме најдобро што можеме. Тоа конкретно значи дека ќе имаме постојани осцилации, што е и сега случај. Исто така, секогаш мора да сметаме на појава на жаришта, објасни еден од водечките германски виролози.