Свет
9. January 2017 - 10:30

ФТ: Зголемен бројот на агресивни кибер напади врз ЕУ

Брисел регистрира во изминатата година зголемување и се поопасни кибер напади врз сервери на Европската унија, објави Фајненшал тајмс.

Во 2016 година се регистрирани 110 обиди за хакерски пробив во сервери на Европската комисија што е за 20 отсто повеќе од претходната година.

Во ноември лани Брисел откри голем кибер напад, наведува весникот. Брисел ги засили мерките за борба со се поголемата закана. На високите државни претставници им беше наредено да користат криптирани е-маил пораки, а ЕК ја проширува соработката со НАТО во доменот на кибер заштитата.

Еврокомесарот за безбедност Џулијан Кинг изјави за весникот дека тие закани се постојани, агресивни и се поопасни.

– Најголемата загриженост за кибербезбедноста во Брисел ја буди Русија, но ЕК не ги коментира осомничените извршители на нападите. Различни хакери се служат со еднакви средства и методи со користење анонимни сервери, наведе за ФТ, портпаролка на ЕК.