Свет
19. October 2021 - 13:51

Франција ја разгледува можноста за воведување ваучери за бензин за домаќинствата со ниски примања

– Француските министри денеска предложија воведување ваучери за бензин за домаќинствата со ниски примања, додека Владата на претседателот Емануел Макрон се обидува да ја ограничи економската штета од скокот на цените на енергијата и горивото шест месеци пред претседателските избори.

Владата размислува за ограничување на цената на гасот и електричната енергија и како да им помогне на сиромашните да ги платат сметките за греење во текот на зимата, поради скокот на цените на енергијата низ целиот свет поради големиот раст на побарувачката по заздравувањето од пандемијата.

Цените на бензинот постојано се зголемуваат во изминатите недели и француската Владата се соочува со зголемен притисок да ги намали даноците а продажба на бензинските пумпи, што може да достигне и до 60 проценти на сметките на возачите.

Францускиот министер за финансии Бруно Ле Мер истакна дека тоа не само што скапо ќе ги чини јавните финансии, туку ќе биде и субвенција за фосилни горива во време кога Владата се обидува да направи промени.

– Повеќе сум за ваучери за бензин отколку за намалување на даноците, истакна Ле Мер за Радио Европа 1.

Министерката за животна средина Барбара Помпили, како гостин на француската ТВ 2, исто така се изјасни за опцијата за ваучери за бензин, но истакна дека нивното воведување е сложен процес.