Македонија
8. March 2016 - 12:13

Форумот на жени на ЛДП повикува да се ратификува Истанбулската конвенција

Форумот на жени на Либерално-демократската партија го честита Меѓународниот ден на жената 8 Март, со повик да се ратификува Истанбулската конвенција како документ со најопфатни законски решенија и политики за заштита од насилство.

- Превенција преку постигнување родова еднаквост, заштита и поддршка на жртвите на насилство и интегрирани институционални политики се главните принципи на кои се темели Истанбулската конвенција.  Голем дел од европските земји, вклучувајки ги и соседите Словенија, Србија, Босна, Црна Гора и Албанија, веќе ја ратификуваа конвенцијата. Македонија ја има потпишано, но ја нема ратификувано.  Во оваа прилика, ЛДП повикува на ратификација на Истанбулската конвенција, како важен инструмент за постигнување на родова еднаквост, пишува во честитката од Јулиана Николова, претседателка на Форумот на жени на ЛДП.

Форумот на партијата наведува дека со родовата еднаквост не е засегната само жената, туку целото општество бидејќи рамноправноста,  како што посочува, подразбира еднакви можности за сите, на начин квалитетот да биде реперот за успех.

- Оттаму, сметаме дека борбата за функционално општество е борба за почитување на сите човекови права. Стремежот за квалитетен живот е подеднакво важен за сите, и не смее да биде дискриминиран по ниту една основа, најмалку по основа на родовата припадност, истакнува Форумот на жени на ЛДП.